Szárhalmi erdő

Zöld gyík (Lacerta viridis), Fotó: Antli István

A Nemzeti Park különleges szépségű része a 412 ha kiterjedésű erdős-dombos Szárhalmi erdő, amely tulajdonképpen a Lajta-hegység nyúlványa és közel párhuzamosan fut a Fertő tó partjával nagyjából Balfig. A miocén kori lajtamészkőn, amely az alapkőzetet alkotja, középhegységi melegkedvelő növényzet alakult ki, miközben a domborzati viszonyait nézve (legmagasabb pontja 261 m) inkább a dombságokhoz sorolandó. Nagy ezerjófű (Dictamnus albus), Fotó: Molnár BalázsA geológiai és éghajlati viszonyok részben hazánk kontinentális tájaival, részben a délies, szubmediterrán tájakkal tart rokonságot, mely az itteni erdők különlegességét eredményezi. A mérsékelt égövi lomberdők képét melegkedvelő, fényigényes, xerotherm molyhostölgyesek és a csertölgyek ligetes állományai, sokszor karsztbokorerdővé törpült szegélytársulásai váltják fel, melyek napsütötte lejtős-sztyepprétekkel váltakoznak. Ez a sajátos élőhely több száz növény fajnak ad otthont, köztük országosan ritka védett és fokozottan védett növényeknek is. Ezek közül néhány: boldogasszony papucsa ( Cypripedium calceolus), légybangó (Ophrys insectifera), bíboros kosbor (Orchis purpurea), sömörös kosbor (O. ustulata), vitéz kosbor (O. militaris), de ilyen a nagy ezerjófű (Dictamnus albus), a hangyabogáncs (Jurinea mollis) stb. - és még sorolhatnánk oldalakon keresztül. Természetesen erre a változatos és egyedi növényvilágra gazdag állatvilág is épül. 

Amennyiben szeretné ezt a csodálatos erdőt szakvezetővel is megismerni, akkor jó szívvel ajánljuk a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. szolgáltatásait. 

 

Sömörös kosbor (Orchis ustulata), Fotó: Molnár BalázsBoldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus), Fotó: Molnár BalázsVitéz kosbor (Orchis militaris), Fotó: Molnár Balázs

További információ: 


Natura ÖKOTÚRÁK Kft.
9400 Sopron, Várkerület 24.

Személyesen: Natura VINOTÉKA,
Sopron Várkerület 24.

Tel: +36-30/9866-488

e-mail: na-tura@na-tura.hu

http://www.na-tura.hu

http://www.sopronitabor.hu

 http://www.hajnalimadarles.hu


Ifjúsági szállások

http://www.soproniszallas.hu

impresszum