Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park

Csörgő réce (Anas crecca), Fotó: Mogyorósi SándorKét évvel a Fertő-Hanság Nemzeti Park megalapítása után, 1993 őszén megalapították a Fertő ausztriai részén, a Neusiedler See-Seewinkel (Fertő tószög) Nemzeti Parkot, mely 1994-ben elsőként Ausztriában, nemzetközileg is elismertté vált az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség) részéről. A Fertő és környéke az egyik legnagyobb természetvédelmi terület, az első és legnagyobb kiterjedésű RAMSAR terület Ausztriában, amely 1977 óta egyben az UNESCO-Bioszféra Rezervátum címet is viseli, 2001 decembere óta pedig közösen a magyarországi résszel elnyerte a Világörökség kitüntető címet is.Nyári lúd (Anser anser), Fotó: Molnár Balázs A Nemzeti Park 9500 ha kiterjedésű, melyben a Fertő tó déli része a vele határos, feltöltődött területekkel együtt - a magyar rész folytatásaként - a natúrzónát alkotja, ahol mindennemű gazdálkodási formát (turizmus, halászat, nádaratás, vadászat) megszüntettek. Nagyon értékes az egykor több mint 100 szikes tóból megmaradt 45 tavacska, melyek központi részeit idősebbnek tartják a Fertő tónál. Amit Magyarországon élőhely-rekonstrukciókon tanulmányozhatunk, azt itt a természetes szikeseken tehetjük meg. A kettőt összehasonlítva láthatjuk, hogy jó munkát végeztek a magyar természetvédelmi szakemberek, gyakorlatilag ugyanazon növény és állfajok figyelhetők meg mindkét területen. A osztrák nemzeti park látogatási, turisztikai feltételei jóval kiépítettebbek, mint a magyarországié, ami jobban biztosítja a madarak és az élővilág nyugalmát, ráadásul ezek helyenként teljesen megszokták az ember közelségét.

A két Nemzeti Park földrajzilag abszolút egy egységet képez, így ezek nem is választhatók külön. Javasoljuk, hogy aki ezeken a területeken jár mindkettőt látogassa meg, lehetőleg szakvezetővel, mert így biztosítva van a terület zavartalansága és mégis alaposan megismerheti azt.

Amennyiben szeretné a Fertő-tájat szakvezetővel is bejárni, akkor jó szívvel ajánljuk a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. szolgáltatásait.

 

 

Ajánlott szállások

impresszum