Soproni Tájvédelmi Körzet

Erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens), Fotó: Molnár BalázsA Soproni-hegység 4905 ha kiterjedésű területét 1977. március 30-án teljes egészében Tájvédelmi Körzetté nyilvánították. Ennek 85 %-a erdő, 15 %-a pedig rét. A természetes állapotú erdők ebből 45-50 %-ot tesznek ki. A sajátos kőzet- és talajviszonyok, továbbá a csapadékos és hűvös, de viszonylag kiegyenlített klíma hatására közép-európai tájra jellemző lomboserdők alakultak ki, melyeket 1860-tól kezdődően erősen fenyvesítettek, ezek az utóbbi évek szárazságai miatt pusztulásnak indultak, melyek helyét újra lombos, őshonos fafajokkal ültetnek be (megjegyezendő: helyesen). A hegységben 25 állandó és csaknem ugyanennyi időszakos forrás található, mely ugyancsak hozzájárul az élővilág változatosságához.Bükk (Fagus sylvatica),  Fotó: Molnár Balázs

A Soproni-hegység tulajdonképpen a Kristályos-Alpok legkeletibb tagjának, a Rozália-hegységnek szelídült nyúlványa, melyet növényvilága is jelez. A gyepszintben tömegesen fellépő montán, atlanti-kárpáti és atlanti-mediterrán elterjedésű növényfajok jelzik, hogy ez már nem a magyar flóratartomyányhoz, a Pannonicumhoz tartozik, hanem a kelet-alpesi Noricum szerves része. Ezt jelzi a csarab (Calluna vulgaris), az áfonya (Vaccinium myrtillus), a szelídgesztenye (Castanea sariva) spontán újuló ligetes állománya, az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens), a struccharaszt (Matteuccia struthiopteris), farkasboroszlán (Daphne mezereum), az enyves aszat (Cirsium erisithales), a fehér acsalapu(Petasites albus) stb.
Foltos szalamandra (Salamandra salamandra) nász, Fotó: Molnár Balázs

 

Az állatvilága is rendkívül gazdag, mely ugyancsak alátámasztja a táj állatföldrajzi különállóságát. Így fordul elő a montán-alpin elterjedésű Odezia atrata araszoló, vagy a nyíresekben előforduló Leucodonta bicoloria púposszövő lepke (ezeknek magyar nevük nincs), a kétéltűek közül a szalamandra (Salamandra salamandra) és a gyepi béka (Rana temporaria) kiemelendő. A madaraknál megemlítendő, hogy fészkel itt a fekete gólya (Ciconia nigra), az Uhu (Bubo bubo), a hegyi billegető (Motacilla cinerea), a keresztcsőrű (Loxia curvirostra), a fenyves, a búbos és a kormosfejű cinege (Parus ater, P. cristatus, P. montanus) stb.
Kiváló élőhely, gyalogtúrák, erdei iskolák és természetismereti táborok lebonyolításához.


 

Amennyiben szeretné a Soproni Tájvédelmi Körzetet szakvezetővel is megismerni, akkor jó szívvel ajánljuk a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. szolgáltatásait.

 

 

 

Ajánlott szállások

impresszum