A Fertő tó és nádasa:

Fertő tó nádrengetege, Fotó: Molnár Balázs

A Fertő tó összterülete 309 km2, melyből a Trianon óta 4/5 rész Ausztriához, 1/5 rész (75 km2) pedig Magyarországhoz tartozik. A magyarországi rész több mint 80%-a (66 km2 ) nádas és mocsár, melyben több mint 200 km hosszú csatornahálózat és rengeteg belső tó, ill. tisztás található. Az osztrák részen jóval kisebb a nádas aránya a nyílt vízhez képest.

Tengermelléki káka (Schoenoplectus litoralis), Fotó: Molnár Balázs

Míg a magyar részen egyetlen egy strand található, addig a osztrák részen szinte minden Fertő parti falunak jól kiépített strandja van. Az átlag vízmélysége 60-70 centiméter, mely a legmélyebb részeken sem haladja meg a 180 centimétert, ausztriai részen az átlag vízmélység 150 centiméter körül mozog. A tó rendkívül szeszélyes - az elmúlt évszázadokban többször feljegyezték teljes kiszáradását, de manapság sem ritka, hogy az erős szél miatt, akár pár nap alatt közel fél métereket változik a víz szintje.Vizi rence (Utricularia vulgaris), Fotó: Molnár Balázs "Etetés" (kakukk fiókát etető nádiposzáta), Fotó: Antli IstvánA tó, vízének viszonylag nagy sótartalma miatt, tulajdonképpen a kontinentális sztyepptavakhoz sorolható. Rendkívül nagy a lebegő szerves anyagok mennyisége, mely a tó zavarodottságát okozza és elárulja eutrofizáltságának mértékét. Ez a Közép- és Nyugat-Európai viszonylatban is egyedülálló élőhely rendkívül gazdag élővilágnak nyújt otthont. Több mint 200 madárfajt figyeltek meg a Fertő magyarországi részén, az egész Fertőt figyelembe véve pedig 300 fölött van a megfigyelt madárfajok száma. Nem szabad elfeledkezni gazdag rovar, hal és kétéltű faunájáról sem, melyek mind-mind hozzátartoznak sajátosságaihoz. Nem véletlen tehát, hogy már 1979-ben az UNESCO Bioszféra Rezervátummá nyilvánította, 1989-től pedig a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vadvizei között is számon tartják. Az abszolút elismerés azonban az, hogy 2001. év decemberében a Fertő-tájat és a tavat övező településeket - Magyarország és Ausztria közös felterjesztése alapján - az UNESCO Világörökséggé nyilvánította.

Amennyiben szeretné a Fertő áthatolhatatlannak tűnő nádasát megismerni, akkor jó szívvel ajánljuk a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. kenutúráit, amely igazán közel hozza Önt a természethez.

Naplemente a Fertőn, Fotó: Molnár Balázs


 

 

Ajánlott szállások

impresszum