Nedves rétek a Fertő-tájon

Boglárkás rét, Fotó: Molnár Balázs

 

A Fertő partján sajnos egyre csökken, az ún. nedves rétek területe, melyek értékes növény és állatvilágnak adnak otthont. Hússzínű újjaskosbor (Dactylorhiza incarnata), Fotó: Molnár BalázsEzen területek közé soroljuk a különféle mocsár- és lápréteket, valamint a kaszálók és legelők egyes részeit is. A nedves rétek és a rajtuk élő növény- és állatfajok a helytelen kezeléseknek vagy nem kezeléseknek, a lecsapolásoknak, a különféle bemosódó szerves és szintetikus anyagoknak, továbbá a virágszedőknek köszönhetően rendkívül veszélyeztetettek, így mindannyiunk feladata ezek védelme. Ne engedjünk a csábításnak, hiszen a virágos rétek virágai legtöbbje védett és a szabadban a legszebbek, ráadásul a legtöbbjük a leszedést követő néhány órán belül elhervad.
Ezen nedvesebb élőhelyeket kedvelő védett orchidea félék, mint pl. a mocsári kosbor (Orchis laxiflora), a hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata), a fokozottan védett pókbangó (Ophrys sphegodes), vagy a sásfélékhez tartozó széleslevelű gyapjúsás (Eriophorum latifolium) már önmagukban csodálattal tölthetik el az idelátogatókat. Madarak közül ritka fészkelő itt a nagy goda (Limosa limosa) és a nagy póling (Numenius arquata).

 

Amennyiben szeretné a Fertő partot szakvezetővel is megismerni, akkor jó szívvel ajánljuk a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. szolgáltatásait. 

Cigánycsuk (Saxicola torquata), Fotó: Antli IstvánMocsári kosbor (Orchis laxiflora), Fotó: Molnár Balázs

Zöld levelibéka (Hyla arborea), Fotó: Molnár Balázs

 

Ajánlott szállásokimpresszum