Fertőrákosi kőfejtő

Fertőrákosi Kőfejtő, Fotó: Molnár Balázs

A Világörökség egyik kiemelkedő része a fertőrákosi Kőfejtő, egyedülálló geológiai, őslénytani, botanikai és kultúrtörténeti értékeket jelenít meg, amelyet a rómaiaktól 1948-ig műveltek. Eredete 12 millió évre nyúlik vissza, amikor még a Pannon-beltenger volt az úr. Ebből ülepedett le és alakult ki a jó minőségű építőanyagot szolgáltató lajtamészkő, melyet rengeteg ma is álló soproni és bécsi épületbe használtak fel egykor.A kőfejtő falaiban és törmelékes oldalaiban ma is megtalálhatók az egykori tengeri állatok maradványai. A bányászat során kialakult barlangban és résekben denevérek tanyáznak és nyaranta sarlósfecskék fészkelnek, melyeket mit sem zavar az itt kialakított barlangszínház. A kőfejtő tetején, a dolomitszerűen aprózódott lajtamészkő a pannon lejtősztyepp maradványfoltjainak ad helyet, mely sok érdekes és védett növénynek ad otthont. Tavasszal mindent sárga virágszőnyegbe von a tavaszi pimpó (Potentilla areanaria), melyek közt előbújnak a védett tavaszi hérics (Adonis vernalis) és a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) sárga, ill. lila virágai. A nagy látogatottság ellenére találhatunk orchideaféléket és ezüstösen "hullámzó" árvalányhajakat (Stipa capillata, S. joannis), melyeket sajnos igencsak megritkítanak a turisták. Meg kell említeni, hogy az országban csak egyedül itt és a Szárhalmi erdőben él a sziklai benge (Rhamnus saxatilis).

Amennyiben szeretné a fertőrákosi Kőfejtőt szakvezetővel is megismerni, akkor jó szívvel ajánljuk a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. szolgáltatásait.

Tavaszi hérics (Adonis vernalis), Fotó: Molnár BalázsBíboros kosbor (Orchis purpurea), Fotó: Molnár BalázsLeánykökörcsin (Pulsatilla grandis), Fotó: Molnár Balázs

Nyitva tartás :

2012-ben felújítás miatt nem látogatható!

ápr. - okt. 8 - 19 óráig
nov. - márc. 10 - 16 óráig


 

Ajánlott szállások

impresszum